L.O.V.E.L.O.V.E.L.O.V.E

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sep 13, 2011

catching up!

It's been so long since my last post..rasenya last post was before bersalin,wow! lamanye tak update blog ni..byk betul yang perlu di tulis dlm blog ni..

flashback..

16 Sept 2009, 2.00 a.m
Susulan dari peristiwa kena admitted ward pasal bleeding tu, rasa mcm dh segan nak pegi hospital lagi sbb doc kata belum lagi..but then mlm 16 Sept 2009 dalam pukul 2.00 pagi, masa syok2 tido tetiba rase perut mcm sakit..sakit nye macam period pain but slightly harder and different..tapi me xsmp hati nk kejutkan hubby, maklumla bulan puasa, esok nak puasa lagi and at that time me rase sakit nye boleh handle lagi..tapi menjelang kol 4 pagi sakitnye dah macam lebih kuat..tapi still boleh lelapkan mata lagi..then bgn awal skit prepare simple sahur utk hubby, me just minum milo panas je time tu and bagitau hubby dah rase mcm sakit perut, but no blood stains at all..hubby nak je bwk g hospital trus, but then me minta tgu sampai pagi dulu, if worsen then baru g hospital..takut pegi lagi sekali doc. kata false alarm..

16 Sept 2009, 7.00a.m
hubby bawak g hospital..kat pintu klinik bersalin tu dah ada tampal ward is full. alamak, kalau betul dh time nak beranak mane ni?psl mmg me n hubby prefer nak bersalin kt hospital putrajaya..(eceh pasal first baby cm nak tempat besh la..)  Kami masuk je time tu..
nak daftar je kena tgu turn, agak ramai juga masa tu even still early in the morning, ada yang sama kes like me sakit nak deliver kot, and ade yang tengah tgu wife yang sedang bersabung nyawa melahirkan zuriat mereka di labor room..smp my turn nurse panggil, sakit perut dah makin kerap i would say once in every minutes..tp steady lagi la nak ikut procedure klinik..then pas daftar pe semua, then diminta masuk xm room..dan bermacam alat la diletak kt perut ni nak measure contraction la, baby's heart beat etc..time ni mmg dah sakit, dan mmg rase it will be the day..after that, once reading obtained, nurse pindahkan ke labor room, and another reading was taken..and time ni, Ya Allah, sakitnye dah makin kuat..few minutes later, a very young, female gynea masuk utk xmine aku..check opening, then she took a long plastic stick then she said " puan, bukaan dah 4cm, kita pecahkan air ketuban and masukkan ubat buang air, bersalin hari ni ye.." air ketuban yang keluar tu mcm air paip, panas rasenya..then trus pandang muka that gynea with a very blur look..gynea siap tny, "puan faham tak saya cakap tadi?bersalin hari ni ye.." me pun angguk je la but masih lagi rasa terkejut and seolah2 tak percaya.. (Ya Allah, smp juga masa utk pengalaman paling xternilai ni)..ni la masa yang di tunggu2 for the past 2 months..this is the time..i'm going to deliver our baby..
me pun masuk bilik air and call hubby, dengan kaki yang menggigil2, yes it's really terribly shacking! bgtau hubby nk bersalin today, and suruh dia bagitau our parents..
then bile kembali ke katil, ade nurse tny nak pakai epidural ke tak, alamak, i need my hubby to do the thinking for me! i was really blur and can't think that time..hubby masuk then we were having a short discussion..hubby dengan tak sampai hatinya agree pasal tgk me sakit sgt..
ermm..nak share skit pasal epidural ni..ade yang disagree dgn epidural tp me rasa smp hari ni blom ade effect yang tak baik lagito me..epidural liquid ni di masukkan ke bahagian tulang belakang (i'm not really sure the exact point) pakar bius akan minta kita berada dalam keadaan duduk dan sedikit membongkok dengan memeluk bantal dan jarum yang agak kasar dari biasa dicucuk ke point yang sepatutnya atas skit dr bahagian punggung..after a few minutes, dah mula rasa sakit tu kurang, mungkin pasal bius dah mula bekerja..

16 Sept 2009, 11.30 a.m
masa ni sakit dah makin kuat, tak tau nape masih rase sakit even dah ambil epidural..maybe mmg mcmni kot.. tp sakitnye beratus kali ganda dari period pain! gynea datang untuk check bukaan..dah 6cm..kesian hubby tangan dia aku genggam sampai dia sendiri kata sakit ;) tq syg pinjamkan tgn..kesian kat hubby, kena berdiri lama temankan isteri dia ni dlm labour room dari pagi tadi..dah la puasa..menjelang pukul 1.00 p.m, sakitnye dh kuat sgt..smp nak nangis dah tahan sakit..ini lah sakit bersabung nyawa untuk melahirkan zuriat..

16 Sept 2009, 1.30 p.m
Alhamdulillah..selepas je azan zohor berkumandang xlama pastu zuriat kami selamat dilahirkan ke dunia ini. Bb girl seberat 3.2kg kami namakan Eirsa Syaurah binti Mohd Shahrizan..Syukur Ya Allah..